Nuffnang Ads
Tuesday 15 January 2013
Coklat Sudu?
Cam pelik plak dengar coklat sudu...ini la dia..
idea mengarut nak wat..rajin bebenar lah kalau dapat buat nih..
tengok gambar je da pandai buat kan..huhu..
semoga berjaya!!
idea mengarut nak wat..rajin bebenar lah kalau dapat buat nih..
tengok gambar je da pandai buat kan..huhu..
semoga berjaya!!
copy paste...
RESEPI POP CAKE..
Besday si kecik da nak dekat..umi terasa rajin pulak nak wat pop cake..utk memenuhkan meja kek nanti..hopefully sempat la buat..salin cara die kat sini dulu...kredit to..lupe da..huhu
cara2 nya
Bahan A: kek
1 kg kek (contoh: butter, chocolate, red velvet) dihancurkan guna tangan jer.. :-)
Bahan B: creamcheese
250g cream cheese
120g gula icing (diayak)
120g mentega/whipping cream (optional)
campur kesemua bahan2 dan putar hingga kembang
(kalau nak mudah lagi boleh gunakan unsalted butter sahaja 50gm)
Bahan C:
200g Dark Chocolate (atau secukupnya)
bahan hiasan
Cara-cara
1) Gaulkan B dalam A smp rata
2) Buatkan bentuk bulat
3) Susun atas loyang dan letakkan dlm peti ais (chiller) selamat 20 min
4) Cairkan C
5) Keluarkan 3 dari chiller dan celupkan dlm C yg telah dicairkan
6) hias mengikut cita rasa
7) masukkan semula ke dalam chiller untuk keraskan choc tadi
8) sedia untuk dihidang
Note: Dark choc boleh di gantikan dgn choc masakan ataupon milk chocolate. Tp dark choc lebih sesuai kerana kurang kandungan gula...
** selamat mencuba **
cara2 nya
Bahan A: kek
1 kg kek (contoh: butter, chocolate, red velvet) dihancurkan guna tangan jer.. :-)
Bahan B: creamcheese
250g cream cheese
120g gula icing (diayak)
120g mentega/whipping cream (optional)
campur kesemua bahan2 dan putar hingga kembang
(kalau nak mudah lagi boleh gunakan unsalted butter sahaja 50gm)
Bahan C:
200g Dark Chocolate (atau secukupnya)
bahan hiasan
Cara-cara
1) Gaulkan B dalam A smp rata
2) Buatkan bentuk bulat
3) Susun atas loyang dan letakkan dlm peti ais (chiller) selamat 20 min
4) Cairkan C
5) Keluarkan 3 dari chiller dan celupkan dlm C yg telah dicairkan
6) hias mengikut cita rasa
7) masukkan semula ke dalam chiller untuk keraskan choc tadi
8) sedia untuk dihidang
Note: Dark choc boleh di gantikan dgn choc masakan ataupon milk chocolate. Tp dark choc lebih sesuai kerana kurang kandungan gula...
** selamat mencuba **
8 TIPS CARA MENERAN KETIKA BERSALIN
1-menunggu waktu yang tepat- jangan sesekali meneran ketika belum masa nya.tunggu sehingga diarahkan oleh bidan kerana iaakan menyebabkan laluan menjadi bengkak
2-simpan tenaga - jangan buang tenaga dengan menjerit atau meronta.
3-jangan cemas berlebihan sebab ini akan membuatkan otot2 menjadi tegang
4-jika rasa terdorong untuk mneran tarik nafas dalam2 melalui hidung dan hembus melalui mulut supaya dapat meneran dengan lebih lama
5-ketika meneran fikiran perlu lah tenang supaya bila kita meneran nafas tak habis.
6-Teran seperti buang air besar.
7-Jangn pejam mata ketika meneran supaya pembuluh darah sekitar mata tidak pecah. usahakan untuk melihat kearah perut.
8-Jangan angkat punggung kerana akan buat vagina terkoyak,.
Diharapkan tips2 ini dapat membantu kawan2. selain tu jangan lupa berdoa pada Allah supaya dipermudahkan.baca doa2 khas untuk bersalin. harap kawan2 yang nak bersalin tu dipermudahkan Allah untuk menghadapi saat2 kelahiran bayi kawan2 nanti..
#cp from piicm
Subscribe to:
Posts (Atom)
link within
Disclaimer...
Assalamualaikum wbt..cik ann suka menulis n cari artikel tentang pregnancy..breastfeeding..n parenting.. Entry2 dlm blog ini just sebagai rujukan..sorry kalau ada post yg tidak dikredit pada tuan tanah..andai ada yang bercanggah harap diperbetulkan..terima kasih..ikhlas dari cik ann~