Nuffnang Ads

Tuesday, 21 November 2017

Wean off story..(cerai susu!)

Assalamualaikum..

Nak story pasal kakak & ammar da wean off..actually cara diorang wean off agak sama..alasan ummi sakit..hahaha cara kejam..tapi diorang wean off dalam umur yg agak lewat..kakak wean off umur 3tahun 2 bulan..Ammar wean off umur 2 tahun 8 bulan macam tu..

Masa kakak ada jugak cik ann try wean off masa taw da mengandungkan si abg ammar..cik ann bagi botol susu die tak nak..menangis macam kena pukul..try letak jem merah..still tak jadi..mungkin masa tu kakak kecik lagi nak faham semua ni..cik ann pon agak tak tahan tengok die nangis..tewas ..cair la kalau tengok die terseksa..hahahaha..lagipon masa cik ann pregnantkan si abang kakak baru umur setahun 2 bulan masa tu..so mak2 lain tahan ke nak wean off baby besar tu..setahun still baby la kan..hehehe..tu la padahnya bila beranak rapat kan..so cik ann just teruskan je menyusu semasa pregnant..usaha nak wean off gagal sama skali!

Masa abang ammar dalam hari kakak la penyelamat..siapa sangka baby boy yang kita sangka kuat menyusu rupanya tak kuat nyusu langsung...huh..geerrraamm ummi taw si abang x kuat nyusu macam kakak masa baby..so kakak la penyelamat bengkak susu..senang tak payah rasa bengkak susu..& tak ada sesi pam susu..huhu..kakak wean off pon masa umur 3tahun+..memang masa tu macam2 cara da tak nak bagi die nyusu..tapi dak manja ni still nak ngempeng..so mereka ni berduet berdua tiap masa..dalam kereta..malam2..eh pendek kata setiap masa lah..berjaya wean off pon sebab cik ann jatuh sakit..2 hari tak bangun..nak bagi nyusu pon tak larat..sudahnya kakak sendiri cakap "tak nak nenen..ummi sakit" ..huhu..berjaya..tapi sedih la tak dapat kepit kakak da..

Ammar pon wean off lambat jugak..adik dia da keluar 3-4 bln masa tu.,wean off masa cik ann kena crack nipple..tapi actually tak parah mana pon..hahaha..saja buat drama sinetron depan si abang..memek muka tu penting..kahkah..die baru nak letak mulut cik ann terus jerit..setiap kali bf session..tiap kali tu jerit..last2 die sendiri cakap.."tak nak nenen ummi sakit" ..huhu..

actually boleh je dari awal tu nak wean off..disebabkan cik ann yg x sanggup so cik ann biarkan diorg bf selama boleh..kebetulan pulak abg Ammar da nak start sekolah lagi 3,4 bulan masa tu..so penting la utk dia wean off..so mak2 yg nak wean off tu make sure jgn cair dengan kecomelan anak anda..haha..budak2 memang la comelkan..skali nangis terus cair kita..

masa cik ann nak wean off tu macam2 cara org bagi advice..ni cara yg cik ann taw..ops ni cik ann bagi nasihat utk anak yg da completekan penyusuan 2 tahun ye..

1. Try la letak something kat cik b..contoh kopi ke..nescafe..bagi die rasa pahit2..tiap kali bf session letak..mana taw kan rasa pahit tu boleh buat ank mommies terus nk wean off..

atau letak jem strawberry kaler merah..boleh mommies buat drama samarinda ..haha..cakap sakit2 mesti anak tu kesian kan..atau letak asam jawa / teh..mana taw bila anak tengok kotor terbantut die nak menyusu..hehe..actually kakak cik ann buat macam ni..tapi budak2 kan bijak..anak die ambil kain lap..n terus sambung nyusu..haha..bijak..bijak..

2. Bincang. sebelum decide nak wean off mommies kena bagitaw awal2 kat anak yang anak da tak boleh menyusu..mommies jangan terus stop kan nyusu..buat berperingkat..

3. Standby susu atau makanan kesukaan anak..kalau da kenyang lagi bagus..buat aktiviti yg anak tu boleh leka..sampai anak tu lupa nak menyusu..kalau malam..sebelum tidur biasakan baca/cerita pada anak n bacalah 3qul..kalau anak cik ann diorang confirm da tidur..make sure suasana tidur tu da ada lah ye..atas tilam yg empuk..pampers da bertukar..lampu da tutup..udara nyaman..tak panas..perut da kenyang susu atau da makan malam..baru senang nak tidur..

4. Try wean off siang atau malam..mula2 cik ann berjaya wean off siang..malam je nyusu..ni si abang la ye..so klu agak susah utk totally wean off..boleh la buat cara ni..try wean off siang dulu..mlm kasi can lah kan buat sementara waktu..sesambil tu bagitaw yg anak da tak boleh nyusu..

5. ada terbaca jugak..kalau anak jenis tiap malam bangun nak nyusu..make sure jangan susukan..buat selama seminggu..bila anak terjaga tengah malam..bagi air kosong..so anak akan set minda..bila bangun malam hanya ada air kosong..

6. Try wean off masa balik kampung atau masa keliling anak ramai kawan..kadang2 dorang leka main sampai lupa nak nyusu..make sure masa makan kena makan..masa snack time pon kena ada..so anak sentiasa kenyang..

atau..kalau anak masa main tu sempat jugak nak mintak nyusu..bagitaw la..malu kawan tengok..

7. Doa..Doa la supaya senang nak wean off..tiap kali solat doa..eh tiap masa lah doa..jangan lupa masa anak baru tidur bacalah ya latif ke ubun2 dan bisikkan niat kita utk wean off..baca sekali doa pelembut hati anak..surah toha 1-5..

sekarang tinggal budak baik ni je yang nyusu..
gigi tajam serupa baby shark woo..sekali kena ketap...
awwwwwchh boleh merana..


ok sekian..















Sunday, 19 November 2017

Berdoa di Tahiyat akhir..



Banyakkan Berdoa Setelah Tahiyat Akhir Dan Sebelum Beri Salam

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ كُنَّا إِذَا كُنَّا مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي الصَّلاةِ … قُولُوا التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ السَّلامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ فَإِنَّكُمْ إِذَا قُلْتُمْ أَصَابَ كُلَّ عَبْدٍ فِي السَّمَاءِ أَوْ بَيْنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ ثُمَّ يَتَخَيَّرُ مِنْ الدُّعَاءِ أَعْجَبَهُ إِلَيْهِ فَيَدْعُو

Maksudnya :
Daripada Abdullah bin Umar RA katanya: kami bersama Rasulullah SAW dalam semabahyan.
Rasulullah SAW bersabda :
ucaplah :

التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ السَّلامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ

( Semua ucapan penghormatan,selawat dan yang baik-baik untuk Allah. Salam sejahtera,
rahmat dan keberkatan Allah ke atas kamu wahai nabi. Salam sejahtera ke atas kami dan hamba-hamba Allah yang soleh)
Apabila kamu ucapnya,
semua makhluk di langit,
di antara langit dan di bumi mendapat bahagian dalam keselamatan.
Dan ucap :

أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ

( aku bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba dan rasulNya).
Selepas itu ia boleh pilih untuk berdoa dengan doa yang ia paling tertarik.

( Riwayat Bukhari)

Friday, 17 November 2017

Nasi Semangat !


Assalamualaikum semua..hari ni dapat berblog lagi..hehe..lepas da bagi si kenit makan..tu pon die dalam cubaan nak menaip sama..hahaha..ada je kejaan nya..meh cik ann nak story pasal nasi semangat ni..kus semangat nak membuatnya...ahaks...



Majlis Khatam Program Pintar Al-Quran
Kanak-Kanak Tadika Negeri Terengganu 2017

kakak dan bunga pulut

Dewan Canselor TATIUC, Kemaman

Kakak terpilih ke majlis khatam yang dibuat serentak seluruh Terengganu..Siapa yang da baca al-quran je dapat join..alhamdulillah kakak da masuk juz 9..so kakak terpilih sama..Then cikgu kata siapa nak bawak nasi semangat utk khatam quran bgtaw ye..dan dgn lajunya cik ann dok tanya dlm grup nasi semangat tu ape? hehehe maaf la ye..org melaka tak kenal apa tu nasi semangat..eh ke negeri lain pon ada yg tak kenal jugak..haha..rupenye nasi kunyit..atau pulut kuning..kalau google 'pulut bunga telur' baru la banyak keluar bendalah ni..
Pulut Bunga Telur by cik ann comei dok??hehe

Cikgu siap tunjuk gambar suruh buat gini..ha kita pon buat sebijik macam yg cikgu nak😅memula buat xtaw je..sbb xtaw masak pulut kuning sebenornya kikiki..sehari suntuk dok tanya mak macam mana nk buat nasi kunyit..tanya gang mesyuarat tingkap si ana n zam..tanya google..haih leceh nya..malas la nak buat..nmpak tak..tu baru part masak nasi kunyit..phewww...

2 hari sebelum majlis baru berkobar2 nak buat..terus shoot pi kedai..cari barang..kena drive sendiri sebab babah keje..haih 1 hal pulak si kenit ni tak nak letak...nak dukung je..sado jadinya tangan kehulu kehilir musing kedai cari barang..nak google 1 hal..sbb baru nak cari idea macam mana nak buat..memang kena google kalau tak ada je barang yang tertinggal tak beli..balik x nyabo terus wrap tapak..xsmpai berapa minit siap..nasib baik part ni terror😝.. ye la cik ann memang selalu buat gubahan hantaran tunang / kawen..so barang da ada..laju je la tangan nak wrap tu..

Sehari sebelum majlis baru buat pulut kuning..n telur..tengah hari da siap rendang ayam nak makan dengan pulut kuning, n makan tengah hari kari udang n sayur cmpur..nampak x kemain nk makan pulut kuning..da masak pulut..x cukup pulak pulutnya..haishhh.. kena kukus 2x..org tak pro..nak bajet pon x pandai..tu pon google cara nak masak pulut berpuluh kali..hahaha ala sengal..kali ke 2 da pro baru la buat laju je..😁

Da la nak wrap pulut je sampai ke tengah malam..adeh..nyesal sungguh..ape la yg dibuatnya sampai ke tengah malam..badan letih gila..da siap wrap..dpt 2 row je..kecewa betul..so susun balik belakang jadi 1 row..depan 3 row..hahaha.. xpe la asal jadila kan..kekeke

cara ikat pulut..


tu pon da separuh jalan baru jumpe jalan shortcut....org ikat getah je..pastu selit plastik lebihan tu kat tiang tengah ..selit susun2 keliling..siap..senang kan....kite ni siap gunting plastik..cucuk lidi..ikat dawai..salotape..pastu baru cucuk kt tiang seri tu..adeh padan pon buat berejam..padahal sblm nk buat tu da google cara nak ikat..kenapa x jumpa ...huwaaaaaaa...


org lain buat simple je..huaaaaa..
pagi tu gi majlis alahai org lain buat mudah je..letak dalam mgkuk cucuk je bunga..aii is keciwa sungguh..pastu dok teringat balik cikgu nk gitu..ok la..x jd keciwa..ahaks..

rendang yg masak tu dapat makan dengan nasi kunyit sepinggan je..sbb pulut x cukup..huuuu..padahal rendang tu masak banyak..macam nk kenduri..sudahnya balik majlis mkn dgn nasi je..aii is kecewa lg..esok kena repeat lg..kempunan nk makan dengan pulut..

k la..daaaa..wasalam..

Wednesday, 8 November 2017

2017

Assalamualaikum..

Saje je letak title post 2017..haha da nak hujung taon baru nak update post! 😆😋😜 nampak x kebizian seorang suri rumah berkerjaya..anak da bertambah nak buat apa pon x sempat..(yolah tu) ni nk buat post baru pon x boleh pepanjang..si kenit da datang menyerang!! just nak bgtaw sila lah singgah ke instagram Auliya.attire.. link di tepi ye..😍😘

daaa~~

Gambar kami yg latest di Memorial War Kudasang Sabah...😍

Tantrum


Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.

Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:
1- Pegang dia dgn penuh kasih sayang.
2- Bisik kan anda sayang dia dan understand perasaan dia.
3- Baca ayat Quran dan A'uzubillah hi minasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kepadanya dan anda.
4- Tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang
5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.


*Kenali Apa Itu Tantrum?

Tantrum bermaksud kemarahan secara tiba-tiba. Manakala "Temper Tantrum" ialah suatu luapan emosi yang meledak-ledak sehingga tiada kawalan diri. Temper Tantrum seringkali muncul pada anak usia 15 bulan – 6 tahun. Tantrum biasanya terjadi pada anak yang hyper-aktif. Tantrum juga lebih mudah terjadi pada anak-anak yang dianggap "sulit", dengan ciri-ciri sebagai berikut:

1) Kanak-kanak tidak cukup tidur.
2) Makan dan proses pembuangan najis tidak teratur.
3) Kekok dengan situasi baru atau orang yang dia tidak kenali.
4) Lambat beradaptasi terhadap perubahan.
5) Emosi tidak tenteram (sering negatif).
6) Mudah marah dan mudah menangis.
7) Sulit dialihkan perhatiannya.

Tantrum termanifestasi dalam berbagai perilaku. Berikut adalah beberapa contoh perilaku Tantrum, mengikut peringkat usia:

Dibawah Usia 3 tahun
·Menangis
·Menggigit
·Memukul
·Menendang
·Menjerit
·Memekik-mekik
·Menghempaskan badan ke lantai
·Memukul-mukulkan tangannya
·Menahan nafas
·Menghentakkan kepala
·Melemparkan barang
·Menyangkung
·Memeluk tubuhnya

Usia 3-4 tahun
·Perilaku tersebut diatas
·Menghentakkan kaki
·Berteriak
·Meninju
·Membantingkan pintu
·Mengkritik
·Merengek

Usia 5 tahun keatas
·Perilaku-perilaku tersebut diatas
·Memaki hamun orang lain @ ibubapanya
·Menyumpah
·Memukul kakak @ adik @ kawan-kawannya
·Mengkritik diri sendiri
·Memecahkan barang dengan sengaja
·Mengancam
·Merungut
·Trauma @ fobia keatas sesuatu yang menekan emosi anak.

*FAKTOR PENYEBAB TANTRUM

Ada beberapa faktor yang menyebabkan terjadinya Tantrum. Diantaranya adalah seperti berikut:

1) Kehendak @ Keinginan Anak Di Halang
Setelah tidak berhasil meminta sesuatu yang tetap pada keinginannya, maka sianak mudah saja melepaskan emosi tantrumnya yang bertujuan mendesak ibubapanya agar memenuhi impiannya.

2) Ketidakmampuan anak mengungkapkan dengan perkataan
Kanak-kanak bawah usia 4 tahun memiliki keterbatasan bahasa. Amat sukar sekali untuk mereka menterjemahkan keinginan mereka dalam bentuk bahasa yang mudah untuk kita fahami. Oleh itu, kondisi mereka yang masih tidak betah telah menekan emosi mereka menjadi kecewa dan secara tidak langsung mewujudkan frustasi pada diri mereka dan disampaikan dengan sikap tantrum.

3) Pergerakan yang Terhad
Kanak-kanak yang hyper-aktif sudah biasa dengan pergerakan yang bebas tanpa kongkongan atau batasan. Sekiranya, ibubapa cuba mengawal pergerakan atau hadkan kelakuannya menjadi sopan dan bertertib, maka ini mewujudkan stress pada diri sianak. Untuk anak melepaskan stress, maka wujudnya tantrum. Sebagai contoh; anak hendak minum menggunakan gelas, ibu atau pengasuh tidak benarkan dan menggantikan dengan cawan plastik; sianak masih bertegas dengan keinginannya, maka telah wujud sifat amarah dalam dirinya dan untuk dia melepaskannya dia akan bersikap tantrum agar kehendaknya
diperbolehkan.

4) Asuhan Ibubapa
a. Terlalu dimanjakan apabila semua keinginan dipenuhi dan tetiba ada keinginannya yang lain tidak diikutkan.
b. Asuhan yang tidak konsisten – tidak menerangkan yang mana baik dan yang mana buruk (tiada penjelasan diberikan). Apabila anak melakukan kesilapan dan secara tiba-tiba kita menegur dan menghukum, maka inilah komplikasi yang timbul dengan wujudnya tantrum.
c. Ibubapa bertelagah pendapat yang mana baik @ buruk untuk sianak.

5) Anak merasa penat, lapar atau dalam keadaan sakit.

6) Anak sedang stress
Samada anak penat dengan bebanan tugasan sekolah, dan lain-lain atau kerana merasa tidak aman (insecure).

7) Trauma @ Fobia
Anak diseksa atau pernah menyaksikan sesuatu yang ngeri atau diperkosa sejak kecil. Trauma yang melanda dirinya menjadikan emosinya tak tenteram. Kanak-kanak mengharapkan perlindungan yang aman. Apabila itu terjadi, dia beranggapan bahawa ibubapa tidak memberikan kasih sayang atau keamanan yang diharapkan. Maka dia akan tantrum untuk melepaskan tekanan yang melanda emosinya. Tantrum ini memakan masa untuk pulih dan akan terbawa sehingga dia dewasa.

Moga bermanfaat untuk kita menangani tantrum yang mungkin terjadi pada anak-anak kita. Banyak yang aku pelajari daripada artikel ini. Sharing is caring.

C&P Nurul Ain

link within

Disclaimer...

Assalamualaikum wbt..cik ann suka menulis n cari artikel tentang pregnancy..breastfeeding..n parenting.. Entry2 dlm blog ini just sebagai rujukan..sorry kalau ada post yg tidak dikredit pada tuan tanah..andai ada yang bercanggah harap diperbetulkan..terima kasih..ikhlas dari cik ann~